Αρχική » ΦΥΛΕΣ » ΝΤΑΞΧΟΥΝΤ : ΤΟ «ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ»

ΝΤΑΞΧΟΥΝΤ : ΤΟ «ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ»

small_DatchshundΦυλή
Ντάτσχουντ, Ντάξχουντ, Ντάχσχουντ, Τεκέλ
Προέλευση
Γερμανία

Ιστορία
Το εθνικό σκυλί της Γερμανίας, ήταν αγαπημένο κατοικίδιο στις αυλές της Ευρώπης. Γνωστό και ως «λουκάνικο», είναι δημοφιλές σε Αμερική και Ευρώπη. Πιστεύεται ότι είναι απόγονος διασταυρώσεων σκύλων με ανωμαλίες στη δομή των οστών και τα κοντά του πόδια το βοηθούν να ξετρυπώνει τα θηράματα και να χώνεται στις φωλιές τους.

Περιγραφή
Έχει μακρύ κεφάλι που στη μουσούδα γίνεται πιο λεπτό, τα μάτια είναι αμυγδαλωτά και τα αυτιά είναι ψηλά στο κεφάλι, πλατιά και μακριά. Το σώμα είναι μακρύ και τα πόδια κοντά. Υπάρχουν τρία μεγέθη Ντάτσχουντ, το Κανονικό με βάρος από 6 μέχρι 11 κιλά, η Μινιατούρα με βάρος από 4 μέχρι 6 κιλά και το “Κουνέλι” βάρους λιγότερου από 4 κιλά. Ο χωρισμός όμως γίνεται με βάσει το είδος του τριχώματος, έτσι υπάρχει το Κοντότριχο, το Μακρύτριχο και το Τραχύτριχο Ντάτσχουντ.

Στο Κοντότριχο, το τρίχωμα είναι κοντό, πυκνό, γυαλιστερό και τραχύ. Στο Μακρύτριχο είναι γυαλιστερό, λείο ή λίγο κυματιστό και στο κάτω μέρος της ουράς δημιουργούνται κρόσσια. Στο Τραχύτριχο είναι κοντό με τραχύ εξωτερικό στρώμα και πυκνό υπόστρωμα και έχει φουντωτά φρύδια και μακρύ μουστάκι. Το τρίχωμα σε όλες τις περιπτώσεις είναι ή μονόχρωμο (κόκκινο ή κίτρινο) ή δίχρωμο (μαύρο με κόκκινα σημάδια, άσπρο ή γκρι με κόκκινα ή κίτρινα σημάδια και κόκκινο ή κίτρινο με σκούρα σημάδια) ή με κηλίδες (ανοιχτό καφέ, μαύρο γκρι, άσπρο με σκούρες γκρι, καφέ ή μαύρες κηλίδες).

Χαρακτήρας
Είναι ένα πιστό και θαρραλέο σκυλί. Γίνεται αχώριστος σύντροφος των παιδιών στο παιχνίδι και απαιτεί την προσοχή. Μπορεί να γίνει επιθετικό σε μεγαλύτερα σκυλιά. Είναι καλός κυνηγός και φύλακας.

Τι πρέπει να γνωρίζετε
Χρειάζεται εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση από κουτάβι γιατί είναι ανεξάρτητο και επίμονο. Συνυπάρχει με άλλα ζώα που γνωρίζει από κουτάβι. Χρειάζεται μικρή ποσότητα τροφής και ιδιαίτερη προσοχή, για να μην παχύνει, επειδή είναι λαίμαργο.