Αρχική » ΦΥΛΕΣ » ΓΙΟΡΚΙ : Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΩΝ

ΓΙΟΡΚΙ : Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΩΝ

YorkshireTerrier2Φυλή
Γιόρκι, Τεριέ Γιορκσάιρ
Προέλευση
Μεγάλη Βρετανία

Ιστορία
Δημιουργήθηκε από διασταυρώσεις κυνηγετικών Τεριέ με άλλες μικρόσωμες φυλές. Το Γιόρκι, χρησιμοποιήθηκε από τους ανθρακωρύχους στην Αγγλία για να κυνηγά τα τρωκτικά στις στοές των ορυχείων και στις καλύβες τους. Σήμερα θεωρείται σκύλος συντροφιάς και… σαλονιού.

Περιγραφή
Μικρόσωμο σκυλί που το ύψος του κυμαίνεται από 18 μέχρι 23 εκ. και το βάρος του δεν υπερβαίνει τα 3,5 κιλά. Έχει μικρό κεφάλι, με πλούσιο πυρρόξανθο τρίχωμα πολύ πιο μακρύ από τον κορμό, που καταλήγει σε μικρή μαύρη μύτη. Τα μάτια είναι σκούρα και τα αυτιά είναι μικρά, σχήματος V, όρθια, καλυμμένα από κοντό, σκούρο πυρρόχρωμο τρίχωμα. Η ουρά είναι καλυμμένη με πλούσιο τρίχωμα σκουρότερο από το υπόλοιπο σώμα. Το τρίχωμα είναι μακρύ, φτάνει στο έδαφος, ίσιο, γυαλιστερό και θυμίζει μετάξι. Στον κορμό έχει χρώμα σκούρο μπλε ατσαλιού.

Χαρακτήρας
Είναι ένα χαρούμενο, έξυπνο και ανεξάρτητο σκυλί. Επιφυλακτικό με τους ξένους, καλός σύντροφος στο παιχνίδι των μεγάλων παιδιών. Απαιτεί να γίνει μέλος της οικογένειας και μπορεί να παρουσιάσει επιθετικές τάσεις στην παρουσία άλλων ζώων, μέσα και έξω από το σπίτι.

Τι πρέπει να γνωρίζετε
Απαιτεί την ανθρώπινη συντροφιά και δεν είναι καλός σύντροφος για μικρά παιδιά. Προσαρμόζεται στις συνθήκες του περιβάλλοντος που ζει και κοιμάται μέσα στο σπίτι. Έχει ανάγκη μικρής ποσότητας τροφής και μέτριας άσκησης. Το τρίχωμά του χρειάζεται, καθημερινά, βούρτσισμα.